Не совсем правильная постановка вопроса. Ведь фактически имеем 2 вида съемки: теодолитный ход (горизонтальная съемка) и тригонометрическое нивелирование.
На самом деле, так делать неверно. Чтобы получить корректный результат, необходимо ввести все необходимые данные, включая высоту станций и высоту наведения на пункты, иначе получим некорректный результат.
Вигляд форми для запису даних буде залежати від налаштувань в Ход / Параметры / Главная / Измерения / Теодолит .
Змінити форму можна інтерактивно, якщо клікнути правою кнопко миші на заголовку останнього або передостаннього стовпчику.
Для ходу з привязкою до двох пар твердих пунктів (розімкнутий хід) порядок заповнення наступний:
клітинка 1 - занести назву пункту орієнтування (його координати повинні бути записані в Ход / Исходные данные);
клітинка 2 - занести назву пункту, на якому встановлений прилад (його координати повинні бути записані в Ход / Исходные данные);
клітинка 3 - горизонтальний кут. Ліві по ходу кути записуються без знаку, а праві - із знаком “мінус”. Розділяти градуси/мінути/секунди можна через пробіл, або через знак “плюс”.
клітинка 4 - довжина на пердню точку;
клітинка 5 - вертикальний кут на передню точку.
Якщо ви не записуєте вертикальні кути, тоді потрібно зробити щоб форма мала вигляд:
клітинки 6 та 7 - кінцевий пункт стояння та відповідний йому пункт орієнтування.
В графічному вікні справа інтерактивно відображається графічна схема вашого ходу.
В статусній стрічці в нижньому правому куті відображається:
Р - індикатор типу теодолітного ходу (Р - розімкнутий, З - замкнутий, В - висячий);
fb - отримана кутова невязка;
fd - отримана абсолютна лінійна невязка;
1:9344 - відносна лінійна похибка;
КЛ / КП - положення кругу тахеометра при вимірюваннях;
1:14640 - масштаб відображення графічної схеми ходів.
Для ортимання звіту по обробці теодолітного ходу виконати команду меню Файл / Отчет / Горизонтальная съемка
Я дописую ще один висячий хід (хід №9 в файлі хід+вис.GDS – точки Т22-Т23-Т24-Т25). Тепер хід № 2 показується як висячий, хоча раніше він обчислювався як хід з привязкою. А хід № 9 в графічному вікні показано пунктиром як висячий другого порядку (рис. 2).
І ще одна проблемка, в файлі хід.GDS (з попереднього посту) висоти обчислені неправильно. Ходи №1 і №2 взагалі не обчислені, а в ходах №3 і №4 якісь нереальні висоти. Висоти вихідних пунктів приблизно 30 метрів, а в звіті висоти точок теодолітних ходів в межах 200 метрів.
Сейчас разбираюсь с данной проблемой средствами самой Geodesy. Насколько я вижу, измерения были произведены электронным тахеометром, а ходы “набиваются” вручную. Но данные и без этого отлично уравниваются модулем gama-local. Главное - правильные настройки. Для обоих файлов настройки будут одинаковые и результат будет одинаковый, т.к. уравниваться будут данные тахеометрии:
Ход|Параметры|Уравнивание: Использовать Только Тахеометрия
Ход|Параметры|Импорт: в верху должно быть выбрано По умолчанию. Тут же устанавливаем Буква и выбираем для нее Произвольно, устанавливаем так же опции По номерам исходных точек и По номерам станций.
Теперь можно уравнивать: Уравнивание|Уравнять. Результаты уравнивания см. по команде Уравнивание|Отчет. А чтобы получить отчет в привычной форме и чтобы его можно было сдавать, используются команды Уравнивание|Выделить хода и Уравнивание|Загрузить хода… Более подробно использование данных функций описано здесь: refland.kiev.ua/forum/viewto … ?p=962#962
Т.к. данную систему ходов можно описать и без использования узловых точек, могу предложить другой расклад ходов, см. Ñ…iд+виÑ.DMF (18 KB)Этот файл используется как данные для команды Уравнивание|Загрузить хода…
Данная технология является более точной и не вызовет проблем с высотами.
Хочу заметить, что уравнивание удобно использовать не закрывая окна Измерения и в случае обнаружения грубых ошибок можно их легко исправить непосредственно сами измерения.
Дякую! Дуже чекав відповіді.
Але поведінка програми при додаванні злощасного висячого ходу є дивною. Моє таке побажання, щоб ця оказія була з часом виправлена.
Єдине що мене насторожує при видачі звітів після урівнювання (я вже писав про це колись) - значення відносних лінійних похибок порядку 1/100 000. Це не так насторожує мене, як викличе непотрібні запитання в начальника геослужби.
Ну во-первых, насколько я понимаю, для измерений использовался высокоточный прибор, а во вторых, измерения уравнивались строгим методом, который позволяет получать высокую точность. Хотя “проблему” можно исправить искусственно внеся ошибки в измерения
Глюк в нових версіях програми. В діалозі Исходные данные після того як з’явився новий стовпчик Огранич. (до речі, для чого він?) не можна додати третю вихідну точку. Перша точка нормально прописується, нажимаю ENTER, курсор переходить на другий рядок, я забиваю координати, дохожу до координати Z, нажимаю ENTER, але далі, на третій рядок, курсор вже не переміщається. І виходить так, що можна забити тільки координати однієї (першої) точки. Друга точка не зберігається.
Дякую за інформацію. Проблема виправлена, пробуйте нову версію.
Ця галочка використовується виключно при використанні модуля урівнювання Gama-Local. Використовується коли координати якоїсь точки неточні, наприклад, виміри GPS, і при урівнюванні їх треба уточнити.
Таким способом можна отримати планову відомість і правильні висоти пікетів. Але не можна отримати класичну висотну відомість, таку як по команді Файл/Отчет/Тахеометрия…
А якщо генерувати відомість без урівнювання, то:
Відомість така, яку можна отримати покоманді Файл/Отчет/Тахеометрия… - перша частина цієї відомості, яка називається Відомість врівноваження перевищень тахеометричного ходу:
В пятницю вечером, під кінець робочого дня, все таки нагадаю про [size=100]Відомості нівелювання[/size] для ходу з вузловими точками. Ну дуууууууже треба